Kiedy przy transgranicznym przemieszczaniu odpadów stosuje się załącznik VII?
Załącznik VII stosuje się przy przemieszczaniu odpadów objętych ogólnymi wymogami w zakresie informowania z art. 18 rozporządzenia (UE) 2024/1157. Rozporządzenie wskazuje dwie grupy takich przypadków.
Po pierwsze – odpady przeznaczone do odzysku, jeżeli ich ilość przekracza 20 kg i są to:
- odpady wymienione w załączniku III lub IIIB,
- mieszaniny odpadów wymienione w załączniku IIIA, o ile ich skład nie utrudnia poddania ich racjonalnemu ekologicznie odzyskowi.
Po drugie – odpady przeznaczone wyraźnie do badań laboratoryjnych lub badań nad przetwarzaniem eksperymentalnym, jeżeli spełnione są warunki określone w art. 4 ust. 5. Ich ilość nie może przekraczać ilości rozsądnie potrzebnej do przeprowadzenia analizy lub badań i co do zasady nie może być większa niż 250 kg. Większa ilość może zostać indywidualnie uzgodniona przez właściwe organy wysyłki i miejsca przeznaczenia oraz osobę organizującą przemieszczanie.
W obu przypadkach przedsiębiorstwa uczestniczące w przemieszczaniu wypełniają formularz z załącznika VII, podając odpowiednie informacje we wskazanych polach.
Podstawa prawna: art. 4 ust. 4 i 5 oraz art. 18 ust. 1 i 4 rozporządzenia (UE) 2024/1157.
