Czy prawidłowo klasyfikujesz odpady w transgranicznym przemieszczaniu odpadów? Sprawdź 10 najważniejszych kwestii.

Sprawdź teraz

W tym miejscu znajdziesz odpowiedzi z zakresu Odpady i DIWASS

Kiedy przy transgranicznym przemieszczaniu odpadów stosuje się załącznik VII?

Czy każde transgraniczne przemieszczanie odpadów wymaga notyfikacji?

Jak ustalić, jakiej procedurze podlega transgraniczne przemieszczanie odpadów?

Czy DIWASS ma służyć tylko do obsługi załącznika VII w TPO?

Co to jest DIWASS?

Jakie odpady do odzysku nie mogą być wywożone do państw nieobjętych decyzją OECD?

Czy eksport odpadów do unieszkodliwiania poza UE jest dozwolony?

Jakie podmioty będą musiały wejść do systemu DIWASS i aktywnie w nim uczestniczyć?

Które krajowe podmioty zajmujące się gospodarowaniem odpadami nie będą uczestniczyć w systemie DIWASS?

Powołując się na art. 45 § 1 kodeksu wykroczeń, jak należy określić datę, od kiedy ustaje karalność wykroczenia?

Czy zaświadczenia i oświadczenie z art. 42 ust. 3a ustawy o odpadach musi składać także akcjonariusz (jedyny akcjonariusz w spółce akcyjnej)? Skoro jest wpisany w rubryce 7 KRS — czy może być traktowany jak wspólnik?

Czy przewóz odpadów w nieprawidłowo oznaczonym pojeździe to przestępstwo przeciw środowisku?

Czy ustawienie starej kserokopiarki, na placu, bez zadaszenia, jest przestępstwem przeciwko środowisku?

Czy wyrzucenie wiadra gruzu na trawnik jest przestępstwem przeciwko środowisku?

Czy wystąpienie wykroczenia skutkuje odmową wydania decyzji administracyjnej na gospodarowanie odpadami?

Za zdarzenia za jaki okres należy uzyskać zaświadczenia i oświadczenia o niekaralności?

Dlaczego tak długo rozpatrywane są wnioski o wydanie pozwoleń odpadowych?

Jakie wymiary muszą mieć tablice z oznakowaniem boksów odpadowych?

Materiały publikowane w FAQ Akademii Przemysłu i Środowiska, nie stanowią porad prawnych lub innego profesjonalnego doradztwa. Prowadzący www.przemyslisrodowisko.pl dokładają wszelkich starań, aby informacje zamieszczone w FAQ Akademii Przemysłu i Środowiska były prawdziwe i rzetelne, jednakże nie ponoszą odpowiedzialności za wykorzystanie informacji publikowanych w FAQ, w szczególności za szkody lub straty poniesione przez kogokolwiek wskutek jakiegokolwiek wykorzystania treści umieszczonych w FAQ.

Wszelkie materiały umieszczone w FAQ podlegają ochronie na podstawie przepisów prawa autorskiego oraz innych przepisów dotyczących ochrony własności intelektualnej. Nie dopuszcza się, bez wyraźniej, pisemnej zgody Akademii Przemysłu i Środowiska, kopiowania, redystrybucji, rozpowszechniania, udostępniania oraz wykorzystywania w inny sposób całości lub części danych zawartych na stronie www.przemyslisrodowisko.pl i platformie szkoleniowej.